(esettanulmány nagy teljesítményű, hangtalan, 4k felbontást tudó PC-re)


Kezdjük az elején, mit is jelent a cím? Első olvasásra nem biztos, hogy beugrik a ”dB” mértékegység jelentése. „A decibel (dB) két mennyiség arányának logaritmikus mértéke, amit széles körben használnak az akusztika, a fizika és az elektronika területén.” Ebben az esetben nem más, mint a cikkben szereplő számítógép működése közben kibocsájtott hang erősségének megállapítására szolgáló mértékegység. A címben a Nulla dB szerepel, ergo a bekapcsoló gomb kattanását követően egyetlen szisszenést sem fogunk hallani.

Miért is érdekes ez?Ha valaki jártas egy picit az informatikában az tudja, hogy a processzorok hőt termelnek, a nagyobb teljesítményű processzorok általában nagyobb hőt. Ennek megoldására többnyire a gyári hűtő helyére egy nagyobb, ill. komolyabb AKTÍV hűtőt szerelünk fel. Miért írtam végig nagybetűvel az aktív szót? A cikk lényege, hogy egy olyan nagy teljesítményű otthoni számítógépet mutat be, mely működés közben egyetlen árva zizzenést sem bocsájt ki magából, valamint tudja a 4k felbontást plusz videokártya nélkül.

Mire van ehhez szükség?

 • Passzív processzorhűtő
 • Passzív hűtésű tápegység
 • Forgó alkatrész nélküli adattároló, más néven SSD
 • Jól szellőző ház
 • Display porttal rendelkező alaplap

 

A kiválasztott alkatrészek típusai:

CPU hűtés: Több típus is van forgalomban, de ami egy i7-4790k (TDP: 88W) típust is jól le tud hűteni, az már ritka. A processzor hűtés esetében a választás a NoFan CR-95C Copper IcePipe nevezetű hűtőbordára esett. A gyártó garantálta a 90W-os és az alatti TDP értékkel ellátott processzorok megfelelő passzív hűtését.

Tápegység: A megfelelő folyamatos nagy teljesítmény biztosítása érdekében ugyan csak a Nofan gyár terméknél maradtunk, a választott típus: P-500A

A Ház: A Thermaltake Chaser A21 Black nevezetű házat szemeltük ki, annyi módosítással, hogy a gyári ventilátor kivettük valamint az oldallapon lévő plexit eltávolítottuk.

Adattároló: HDD helyett csak SSD jöhetett szóba, ez az egyszerűbbik, ilyet bármelyik informatikai eszközökkel foglalkozó üzletben beszerezhetünk. Ebben a cikkben az SSD típusa kevésbé érdekes, egy 500GB-os Samsung drive került a készülékbe.

Alaplap: Asus Z87 Pro V Edition, alaplapi display port 4k felbontás 24hz-en, UHD felbontás 60hz-n. Filmnézésre jó a 24hz, de ha játszani szeretnénk, akkor egy plusz passzív hűtésű videokártyára is szükségünk lesz, amin elérhető a display portok újabb 1.2-es változata. Sajnos csak az 1.2-es változat tudja a 4k-t 60hz-n.


A teszt:
Az alkatrészek megérkezése után gyors csomagbontás következett és egyből neki is láttunk a tesztelésnek. Lássuk az eredményeket:Az első teszteket csak az asztalon összeszerelt géppel kezdtük, a beépítéssel vártunk egy picit. A hőmérséklet megállapítására az AIDA64 nevű szoftvert és egy digitális multimétert használtunk. A teszteket a VIP INFORMATIKA Kft. üzletében végeztük és nem laborkörnyezetben!

 

Kiindulópont: az üzletben 20°C mutatott a multiméter (elhittük).
Gyors Windows telepítést követően már telepítettük is az AIDA64 szoftvert és elindítottuk az ilyenkor szokásos rendszer stabilitásteszt nevezetű funkciót, hogy 100%-on futtassuk a processzort és a GPU-t egyaránt.
Néhány perc alatt a processzor hőmérséklete 71°C fokra emelkedett és a több mint 2 órás teszt alatt átlagban 71-73°C° között mozgott. A magoknál ettől eltérő adatokat láttunk, itt 73 °C-tól 84°C fokig mozgott a mutató. Közben a hűtőborda külső hőmérsékletét is figyelemmel követtük, ez átlagban 49°C fokot mutatott. Itt megpróbáltuk a szenzort a processzorhoz legközelebb eső hővezetőcsőhöz tenni. A stressz teszt leállítását követő 5 perc után a processzor 35 a borda pedig 32°C fokra hűlt vissza.

 

A két órás teszt elég meggyőzőnek tűnt, így nem maradt más hátra, mint a beépítés, és az összerakott állapotban történő újabb tesztelés.
Az összerakott gépet már a Vásárló igényének megfelelően Windows 8-cal újratelepítettük és azon folytattuk tovább a tesztelést.
Lássuk az eredményeket:

Ahogy gondoltuk, beépítve nagyobb értékeket jelzett az AIDA64 digitális mutatója, a korábbi 71-72°C fok helyett a processzor átlagban 78°C fokon dolgozott 100%-os terhelés alatt. Természetesen a magoknak is magasabb hőmérsékletet kellett elviselni, itt átlagban 85-87°C fokon ment a munka. A házból kiáramló meleg levegő a hideg téli estéken jól jöhet, mivel az összegyűlt hő értéke a ház tetején 52-53°C fok volt.

A több mint 1,5 órás tesztet követő 5 perces üresjárat után a processzor 55°C fokra tudott visszahűlni.


Összegzés:
A tesztet sikeresen zártuk, a gép nem jelzett túlmelegedést, igaz, nem is húztuk a processzort csak a gyári teljesítményen hajtottuk. Ha elkezdjük brutálisan túlhúzni, akkor elképzelhető, hogy túlmelegedés ellen kikapcsolással védekezik a gép.

Ha valaki nagy teljesítményű hangtalan számítógépet szeretne összerakni, akkor jelen állapot szerint ez igen költséges mutatvány.


Tesztben szereplő Silent PC pontos konfiguráció:

 • Alaplap: Asus Z87 PRO V Edition
 • CPU: Intel Core i7-4790k
 • CPU cooler: NoFan CR-95C Copper IcePipe
 • Memória: Kingston HyperX 1600mHz
 • SSD: Samsung EVO 850 500GB
 • Tápegység: Nofan P-500A
 • Ház: Thermaltake Chaser A21 Black
 • + Opcionális VGA kiegészítő:Asus GTX750-DCSL-2GD5


Budapest, 2016. április 30.

Virág Péter
VIP INFORMATIKA Kft.

 

A VIP INFORMATIKA Facebook oldala

A VIP INFORMATIKA YouTube csatornája

Ugrás a lap tetejére
JSN Epic 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework